Prečo by mali ľudia s cukrovkou jesť mangá každý deň

Mangá sú jedny z najobľúbenejších ovocí na svete. Nielenže skvelo chutia a sú zároveň alkalické, no podľa vedeckých dôkazov je mango potravina ktorá lieči, a obsahuje množstvo výhod pre vaše zdravie.



Podľa federácie amerických spoločenstiev pre experimentálnu biológiu (FASEB), konzumovanie manga denne si človek zníži hladinu cukru v krvi, napriek ich prirodzenému obsahu fruktózy.






V ich štúdií, vedec viedol testovanie na skupine obéznych zvierat, kde niektoré z nich dostávali desať gramov mrazených-sušených máng denne počas troch mesiacoch. Na konci 12 týždňoch vedec otestoval hladiny cukru v krvi zvieratám ktoré konzumovali mango s hladinami cukru v krvi zvierat, ktoré nedostávali žiadne mango. Výsledky ukázali, že zvieratá ktoré konzumovali mango, mali výrazný pokles hladiny cukru v krvi.

„Hoci mechanizmus za týmto javom nám ešte nie je známy, a teda si vyžaduje ďalšie skúmanie, vieme, že mango obsahuje komplexné zmesi polyfenolových zlúčenín,“ hovorí autor tejto štúdie Dr. Edralin Lucas, Ph.D.






Výskumníci zo Štátnej univerzity v Oklahome zistili, že konzumácia máng pomáha znižovať odolnosť voči inzulínu a zároveň zlepšuje toleranciu glukózy. Táto štúdia sa uskutočnila na myšiach, kde boli zaznamenané podobné výsledky ako závery štúdii FASEB.

V inej štúdií v Austrálii vedci zistili, že konzumácia máng pomáha znižovať zápal, ktorý má za následok vysokú hladinu cholesterolu v krvi, a taktiež zabrániť vzniku chorôb spojených s metabolickým syndrómom.

„Ešte nevieme, ako sa to všetko zvrtne. No vieme, že niektoré časti manga tieto receptory aktivujú, či ich dokonca blokujú,“ hovorí doktor z Queensland univerzity ohľadom účinkov konzumovania manga. „To teda môže viesť k pozitívnym výsledkom pre ľudí ktorí trpia vysokým cholesterolom a/alebo cukrovkou.“