Kurkuma a iné protizápalové korenia


Vysvetlenie zápalu

Zápal je prirodzený spôsob reakcie tela na zranenie či infekciu, často spôsobuje sčervenanie, opuch či teplo. Prípadne spôsobuje stratu funkcie tkaniva ktoré bolo ovplyvnené. 
Akútny zápal je typická ochranná reakcia tela ako odpoveď na infekciu či zranenie. Jej cieľ je vyliečiť telo a prinavrátiť normálnu funkciu tkaniva. Pokiaľ zápal pokračuje už dlhšie než má, stáva sa chronickým zápalom. Chronický zápal môže byť výsledkom infekcie, alergie či autoimunnej reakcii tela.

Strava a zápal

Určité jedla boli označené ako protizápalové tam môžu pomôcť pri redukcii chronického zápalu a bolesti. 
Omega-3 mastné kyseliny ktoré nájdete v rybách, určitých orieškoch a dokonca aj čokoláde boli preukázané ako potraviny s protizápalovým účinkom.

Prikorenite si jedlo a znížite tým zápal

Kurkuma je skvelé, žltkasté korenie ktoré zohráva veľkú rolu v tradičných jedlách Indie. Kurkuma bola používaná ako medicína na liečenie infekcií, chorôb, zranení a pečeňovej choroby už po stáročia. 
Štúdie preukázali, že ingrediencia prítomna v kurkume s názvom curcumin znižuje zápal v tele.

Zázvor

Zázvor je pikantné korenie používané v mnohých tradičných ázijských kuchyniach ktoré si môžete zakúpiť vo forme prášku alebo ako čerstvého koreňa. Zázvor bol používaný ako tradičná medicína na liečenie žalúdočnej nevoľnosti, bolesti hláv a infekcií.

Škorica
Škorica bola populárnym korením často využívaným na ochutenie pečených maškŕt. No škorica je viac než len nejaký chutný ‚prídavok‘ na koláčiky, štúdie totižto preukázali že
škorica je ingrediencia ktorá ma silné protizápalové účinky ktoré pomáhajú proti opuchom.





Cesnak

Protizápalové účinky cesnaku boli preukázané že sú schopné liečiť symptómy artritídy.