Ako vám tuková strava kazí mozog


Vyzerá to tak, že zombie mozog môže byť skutočný.

 Podľa novej štúdie ktorá bola publikovaná v žurnále Brain, Behavior, and Immunity , strava s vysokým obsahom nasýtených tukov môže v skutočnosti spôsobiť  to, že mozog začne „jesť“ samého seba.



Na nájdenie vplyvu potravín s vysokým obsahom tuku na mozog, výskumníci z Medical College of Georgia at Georgia Regents University pozorovali dve skupiny myší a monitorovali ich mozgovú aktivitu.

 Jedna skupina myší konzumovala zdravú stravu obsahujúcu 10% nasýtených tukov zatiaľ čo druhá skupina konzumovala stravu so 60% pomerom nasýtených tukov.

Po ôsmych týždňoch programu, druhá skupina (so stravou s vysokým obsahom tuku) bola obézna no mozog bol v rovnakom stave ako mozog prvej skupiny.

 Avšak s príchodom 12. týždňa sa všetko zmenilo.

Pri méte tretieho mesiaca, druhá skupina začala mávať kognitívne (mysliace) problémy, a ich mikroglie (bunky v mozgu zodpovedajúce za imunitnú obranyschopnosť centrálnej nervovej sústavy) sa začali prejedať.

„Za normálnych okolností sa mikroglie v mozgu pohybujú. Vždy sa pohybujú okolo ich „malých prstov“ a procesov. Čo sa stane pri obezite je to, že sa prestanú hýbať,“ povedal PhD Alexis M. Stranahan, neurológ s oddelením neurológie a regeneratívnej medicíny na Lekárskej univerzite v Georgii a je tiež autorom tohto štúdia. „Prestali vykonávať všetky ich procesy, prakticky tam len sedia a pojedajú synapsie (konektory medzi bunkami). Keď mikroglie začínajú jesť synapsie, myši sa nedokážu naučiť tak efektívne ako predtým.“

Tieto mocné bunky ktoré udržiavajú váš mozog zdravý sa rozhodnú ísť na hody.
„Okrem vynesenia odpadkov vám berú noviny z pred dverí, vaše vchodové dvere,  váš kuchynský drez a všetky vaše potrebné veci,“ dodal Stranahan. „Nerobia si svoju časť práce a to je zbavovať sa odpadu.“

Našťastie, obmedzenie nasýtených tukov môže pomôcť mozgu a obezite. Po 12-tich týždňoch, výskumníci zmenili druhej skupine stravu na 10%-nú zo 60%. Myši sa dostali do ich predošlej hmotnosti po uplynutí dvoch mesiacoch. Avšak tieto myši mali vyvinuté tukové vrstvy ktoré napomáhajú k ľahšiemu tvorbe tuku v budúcnosti.


Aj keď autori tejto štúdie hovoria že výsledky sa nemusia vzťahovať aj na ľudí, to neznamená že by sme nemali obmedziť stravu s nasýtenými tukmi. Od tvorby tuku po zvýšenie cholesterolu, tieto tuky majú nepriaznivé vplyvy ktorým sa určite chcete vyhýbať. A od teraz to vyzerá, že ich obmedzenie a úplné vylúčenie pomôže aj v zachránení vášho mozgu.