Je zdravšie rozmrazovať mäso v mikrovlnnej rúre či vo vode?




Klady:


 Rozmrazovanie mäsa ponoreného v chladnej vode je rýchlejšie ako rozmrazovanie v chladničke, a tak ako rozmrazovanie v chladničke udržuje teplotu mäsa v dostatočnom rozsahu tak, aby na ňom nevznikali baktérie.

 Taktiež takéto rozmrazovanie neuvarí mäso čiastočne, čo sa pri  rozmrazovaní v mikrovlnnej rúre stáva. 

Podľa inšpekčnej služby v USA je možné rozmraziť pol kila mäsa či hydiny za hodinu.

Zápory:

 Pri tejto metóde musíte dávať väčší pozor než pri rozmrazovaní v chladničke či mikrovlnej rúre. Vodu musíte meniť každých 30 minút alebo umožnite neustály tok vody aby ste udržali teplotu vody a tým pádom zabránili vzniku bakteriálnych patogénov. Tento tok taktiež umožní rýchlejšie rozmrazenie mäsa.


Mikrovlná rúra

Klady:

Najrýchlejší spôsob zo všetkých, je to veľmi vyhovujúci spôsob ktorý nepotrebuje veľa pozornosti.

Zápory:

 Očividne takýto spôsob čiastočne uvarí mäso, čo sa síce zíde avšak to by ste museli mäso začať variť okamžite po tom ako ho vyberiete z mikrovlnky, kvôli vzniku baktérií.
 Experti taktiež varujú, že určité obaly mäsa sú schopné sa roztaviť. Takéto škodlivé obaly dokážu vylučovať chemikáliu zvanú styrén počas toho ako sú vystavené teplu v mikrovlnke.


Verdikt


Zvoľte rozmrazovanie mikrovlnnou rúrou, je to najrýchlejší a najbezpečnejší spôsob. Nemusíte sa pri ňom namáhať meniť vodu a teda je menšia šanca že sa nevyskytnú prípady nerozmrazeného mäsa ktoré už má na sebe baktérie. 

Hamburgerové mäso nemusíte nijako rozmrazovať pred varením, stačí ak ho zvnútra dostatočne uvaríte tak, aby sa vonkajšia vrstva nespiekla na uhoľ.

 Bonus: Mrazené fašírky sa ľahšie varia.

Avšak ani tento spôsob nie je perfektným riešením.

 Tu je pár rád ktoré by ste mali vedieť:

        Odstráňte spod mäsa akékoľvek penové podnosy. Mäso položte na tanier bez akéhokoľvek obalu, na zabránenie uvoľňovaniu chemikálií počas zohrievania.

        Uvarte mäso okamžite po rozmrazovaní.

        Nabudúce plánujte vopred, rozmrazovanie v chladničke je najbezpečnejší spôsob a takéto mäso môžete udržať v chladničke až 5 dní a potom ho môžete uvariť.


        Začnite mäso rozmrazovať pri nižších teplotách, neskôr teplotu zvýšte aby sa mäso uvarilo. Na zaistenie správnej vnútornej teploty mäsa použite termometer.