Čo tak nezahadzovať kôru z melóna? Možno bez chuti, no plná živín!

Melóny sú šťavnaté a bohaté na živiny. Toto sladké ovocie je všetko po čom žiadate v horúce letné dni. No zvyknete využiť aj kôru? Je dosť možné, že nie, a tak je kôra odhodená do koša.


No čo vám uchádza je skutočnosť, že melónové kôry sú zdravšie než vnútro samotné! Biela časť melónovej kôry je plná zdravých živín a teda je niečím čo si určite chcete pridať do vášho denného menu.





Áno, môže byť bez chuti, no to neznamená, že nemá žiadne živiny! Kôra melónu obsahuje vitamíny A, B6 a vitamín C, a taktiež minerály ako je napríklad draslík, zinok či horčík. Je to skvelý zdroj lykopénu, veľmi silného antioxidantu.

Melónová kôra obsahuje citrulín, táto aminokyselina buduje silné a zdravé svaly. Vláknina v kôrach melónu podporuje stratu váhy.







Vedeli ste, že citrulín upokojuje nervy a pomáha v liečení stavov úzkosti?

Kôra je z veľkej väčšiny najmä voda, čo ju robí skvelým diuretikom. Vypláchne toxíny z vášho tela spolu s nadmerným množstvom vody. Je taktiež skvelý na zosilnenie imunitného systému.

Melónová šupka je skvelým prídavkom ku šalátom. Funguje skvelo s tuniakom či morkou.