Potraviny ktorým by ste sa mali vyhnúť ak máte bolesť kĺbov


Bolesť kĺbov sa vzťahuje na zápal a bolesť v akomkoľvek kĺbe vášho tela. Je to veľmi častý problém a môže sa udiať každému, nezáležiac na pohlaví či veku.


Takáto bolesť môže byť akútna či chronická, a môže byť jemná alebo ostrá, čo robí pohnutie kĺbu pomerne náročným. Artritída je najčastejší problém bolestí kĺbov. Taktiež môže byť výsledkom príliš namáhaných svalov, zlomených či dislokovaných kostí, burzitídy, leukémie, lupusu či fibromyalgie.







Akýkoľvek je dôvod bolesti kĺbov, táto bolesť môže zmiznúť so správnymi liekmi, cvičením či alternatívnej medicíny. Strava taktiež hrá kľúčovú rolu. Tak ako jestvujú potraviny ktoré dokážu vyriešiť zápaly kĺbov, ako je napríklad zázvor, kurkuma a cesnak, existujú aj potraviny ktoré môžu práve spôsobovať či spúšťať takéto problémy. Pokiaľ trpíte bolesťou kĺbov, musíte teda vedieť ktoré potraviny takéto bolesti zapríčiňujú.

1. Spracované a červené mäso

Obsahujú chemikálie, ako napríklad dusitany a puríny ktoré sú schopné zvýšiť zápal v tele. Taktiež sú bohaté na toxíny zvané AGE (Advanced Glycation End products) ktoré spôsobujú zápaly.






2. Rafinované a umelé cukry

Privysoké množstvo cukru taktiež zvyšujú hladinu AGE v tele a tak spôsobujú zápaly. Taktiež spúšťajú zápalové látky v tele zvané cytokíny.

3. Mliečne produkty

Aj tieto produkty sú schopné podieľať sa na zápale vo vašom tele. Vysoká hladina proteínu kazeínu v mliečnych produktoch spôsobuje zápal a bolesti.

4. Kukuričný olej

Tento olej je veľmi bohatý na omega-6 mastné kyseliny ktoré môžu spustiť produkciu zápalových chemikálií v našom tele.
 
5. Rafinovaná múka a obilniny

Tieto potraviny majú vysoký glykemický index, spôsobujú produkciu AGE ktoré, ako už bolo spomenuté, stimulujú zápal.

6. Vajcia


7. Rafinovaná soľ

8. Potraviny obsahujúce glutaman sodný

9. Pivo






zdroj : http://www.domacamedicina.sk/