Prečo nikdy nebudete potrebovať udržiavať vajcia v chladničke


Jednou z najobľúbenejšou potravinou pre raňajky sú vajcia pripravené na rôzne spôsoby. Nielenže sú ľahké na prípravu, sú taktiež výživné a zdravé. To je dôvod prečo ľudia kupujú mnoho vajec naraz a uskladňujú ich v chladničke či v izbovej teplote. 



Na internete sa vyskytla búrlivá debata či je potrebné udržiavať ich v chlade.

 Odpoveď?
 
Je mnoho spôsobov prevencií ktorými vajcia prechádzajú aby u nich nevznikla salmonela, vrátane inšpekcie, čistenia a monitorovania vajec od dodávateľa až do skladov. V Európe je väčšina sliepok vakcinovaných voči salmonele čo znamená že sa niet čoho obávať.

Technické informácie špecialistov hovoria, že vajcia by nemali byť uskladnené v izbovej teplote dlhšie ako 2 hodiny. Ako hovoria, nie je možné vidieť či je škrupina vajcia patogén. Ďalej, problémom je skutočnosť že takéto baktérie neovplyvňujú chuť, vôňu či vzhľad takejto potraviny. Je možné že vajcia či už z trhu alebo z obchodu obsahujú salmonelu.

 foto : www.skfitkari.sk