Nie je to soľ či cukor – je to najhorší biely jed ktorý jeme denne!



E621 – glutamát sodný, prísada ktorá sa vo veľkých kvantách pridáva do všetkých potravín a je pomerne často využívaná v reštauráciách, taktiež sa používa na zintenzívnenie chuti jedál.

Biely kryštalický prášok sa podobá na soľ a cukor. Jeho vodný roztok má chuť mäsovej polievky, môže sa pridať do akéhokoľvek jedla.

 Glutamát sodný zvyšuje apetít, prejedanie a obezitu. Stimuluje bunky v mozgu, jeho účinky sú ako droga – ľahko sa dostáva do krvi a do mozgu a mení gény zodpovedné za zmysel chuti.

Táto prísada je obsiahnutá vo všetkých klobásach, salámach, čipsoch, instantných polievkach, plechovkách, pivách a v mnohých iných potravinách. Bezpečná dávka pre dospelých je 1,5 gramov za deň a pre deti nie viac ako pol gramu.

V dnešnom svete sa každoročne využije 200 tisíc ton tejto prísady ročne. Symptómy predávkovania E621 prísady sa volajú „syndróm čínskej reštaurácie“ a spôsobuje závraty, migrénu, poruchy videnia, hormonálnu nerovnováhu, nevoľnosť, slabosť, závraty, bolesť v hrudníku a iné. Táto prísada bola objavená v roku 1907 v Japonsku kedy Ikeda Kikunae za pomoci experimentov zistil že táto látka zlepšuje chuť jedla. Počas týchto experimentov výskumníci pridali glutamát sodný do jedla myší ktoré neskôr stratili ich zrak.

Ďalším vedľajším účinkom užívania glutamátu sodného je to že ovplyvňuje receptory na jazyku ktoré budú slabšie reagovať na chuť. Práve kvôli glutamátu sodnému nevieme prestať jesť a odolať chuti čipsov, čokolády, instantných polievok a tak ďalej.

Producenti jedál vďaka tejto zlúčenine šetria na nákladoch a dokážu dodať ich nekvalitným jedlám neodolateľnú chuť, efektívne maskujúc ich kvalitu.

 Čítajte čo jete!