Polievka z kurkumy, paradajky a čierneho korenia za 15 minút, proti zápalom, rakovine...


Zápal, hoci je dôležitou súčasťou nášho imunitného systému ako odpoveď na reálne hrozby, robí vždy viac škody než dobra. A to najmä keď je „mimo kontextu“.

Takéto zápaly sú zdrojom chronických chorôb ako je artritída, astma, a dokonca skleróz multiplex. V boji proti takýmto chorobám je potrebné bojovať proti zápalom. A to stravou.



 Strava je hlavnou figúrkou v boji proti zápalom ktorú môžeme ovládať. 


Výhody kurkumy, čierneho korenia a paradajok

Ingrediencia ktorá je súčasťou čínskej tradičnej kuchyne už dlhé stáročia má mnoho výhod a tou hlavnou je jej mimoriadne silný protizápalový účinok. 2011 štúdia u myší preukázala, že počas konzumácie kurkumy u myší trpiacich artritídou sa tvorba zápalových látok zmenšila zatiaľ čo tvorba protizápalových látok sa geometricky zvýšila. Títo výskumníci prirovnali kurkumu k zázvoru, vraviac že jej účinnosť je ešte vyššia než zázvoru.

Paradajka je plná lykopénov, to je práve to čo im dáva červenú farbu. Sú to skvelé antioxidanty znižujúce riziko rakoviny, výskytu srdcových chorôb kvôli znižovaniu cholesterolu. Varením sa schopnosť nášho tela absorbovať lykopén výrazne zvýši.

Konzumovanie čierneho korenia spolu s kurkumou maximalizujete ich účinky. V čiernom korení existuje látka zvaná piperín ktorá zvýši schopnosť nášho tela absorbovať kurkumu o 2000%! Už ako samostatná ingrediencia je schopný bojovať proti oxidácii a stimuluje zdravé trávenie.

Recept
Budete potrebovať:


• ¾ pohára cherry paradajok, umytých a rozpolených

• 1 paradajkový pretlak

• ½ pohára zeleninového vývaru s nízkym obsahom sodíka

• 1 mletá cibuľa, alebo jemne nasekaná

• 2 mleté strúčiky cesnaku, alebo jemne nasekané

• 2 lyžice prášku kurkumy

• 1 lyžica kokosového oleja

• ½ lyžica morskej soli

• 1 lyžica sušenej bazalky

• 1 polievková lyžica jablčného octu

• čerstvo mleté čierne korenie, pridajte podľa chuti



Upražte cibuľu a cesnak v kokosovom oleji na strednej teplote počas 1 minúty. Pridajte kurkumu a cherry paradajky. Varte až kým paradajky nezmäknú. Pridajte pretlak, zeleninový vývar, jablčný ocot a bazalku. Varte až do bodu varu, stále na strednom stupni. Následne zakryte a nechajte vrieť na malom stupni počas 5 minút. Zmixujte použitím mixéra alebo využitie niečo iné. Ochuťte s korení ma soľou.