Majonéza od Hellmann's je plná GMO a zlých tukov, vytvorte si vlastnú!



Kedykoľvek máme rodinnú opekačku cez leto, jednou z nezvyčajných vecí o ktoré ma moji blízki požiadajú je práve majonéza. Majú ju radi pre jej prídavnú chuť napríklad pri hamburgeroch. Rád rozdávam no kúpna majonéza je to posledné čo by som im dal!

Čo je na kúpnej majonéze zlé?

Mnoho ingrediencií použité v tejto majonéze pochádzajú práve z GMO plodín. V najväčšom množstve sú to práve oleje ktoré využívajú. V USA využívajú sójový olej kdežto v Kanade repkový olej. Ani jeden nie je lepší ako druhý, všetky sú odpad!



Nezdravé tuky: Repkový a sójový

Marketing repkového a sójového oleju vám môže naznačovať že práve tieto tuky sú zdravé, no pravda je niekde inde. Okolo 94% sójových plodín v USA sú herbicídne tolerantné GMO plodiny zatiaľ čo 90% repkových.

Obe oleje sú taktiež hydrogenizované, takéto oleje sú neprírodne upravené. Takýto proces (narábanie s teplotou a štruktúrou) narúša jeho finálnu štruktúru predĺžujúc ich životnosť a teda je to ďaleko od zdraviu prospešného oleja. Ďalej, margarín je o 1 molekulu ďalej od plastu.

Všetky tieto oleje sú bezchuťové zatiaľ čo olivový olej chuť má a neobsahuje škodlivý pomer omega-6 mastných kyselín tak ako to neplatí u repkového a sójového oleja. Je potrebné vyrovnať konzumáciu omega-3 a omega-6 mastných kyselín!



Majonéza prírodne!

Ingrediencie:

· 2 žĺtka z vajec

· 1 čajová lyžička horčice (nemusíte, podľa vašej chute)

· 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy

· ½ pohára olivového oleja

· ½ pohára kokosového oleja

Postup:

1. Rozmiešajte žĺtka, horčicu a 1 čajovú lyžicu citrónovej šťavy v mixéri alebo v miske.

2. Pomaly pridávajte olej a neustále ho miešajte spolu so zmesou! Pridávajte olej po troške aby vznikla majonéza. Ak pridáte príliš veľa naraz, olej sa tak dobre nezmieša. Keď začne majonéza hustnúť, môžete pridávať olej rýchlejšie.

3. Zvyšnú citrónovú šťavu pridajte nakoniec. Môžete si pridať trochu soli či peper.