8 príznakov intolerancie gluténu



Bohužiaľ je dnes intolerancia lepku (gluténu) častým problémom a spôsobuje reakciu akonáhle sa dostane do tráviaceho traktu.






 Tieto reakcie nastávajú ak jedinec strávi lepok, ten obsahuje proteín ktorý nájdete najmä v obilí. Na tento proteín váš imunitný systém reaguje rôznymi reakciami ako je napríklad zápal. Touto abnormálnou reakciou imunitného systému spôsobuje poškodenia črevám a to znižuje schopnosť prijímania živín. Častými znakmi intolerancie lepku je depresia, bolesť a vyčerpanosť.

Pšenica je obilie ktoré často nájdete v cestovinách, cereáliach a v pečive, taktiež v polievkach a drezingoch. Obilie sa taktiež nachádza v pive.

Symptómy lepkovej intolernacie

• Abnormálna funkčnosť imunitného systému

V tomto prípade majú IgA protilátky, ktoré môžete nájsť v slinách a gastrointestinálnom trakte majú opačný efekt na imunitný systém. Sú primárnou odpoveďou vášho tela na ochorenia ako je chrípka či prechladenie. Teda ak majú takýto efekt, telo nebude schopné zabrániť vzniku chorôb úplne.

• Vyčerpanosť

Podľa expertov sa intolerancia odráža na vyčerpanosti z dôvodu zápalov či delokácii zásob energie na nesprávny (zbytočný) proces.

• Bolesť hlavy a migréna

Ľudia s lepkovou intoleranciou často pociťujú bolesti hlavy či migrénu. Podľa štúdie až 56% ľudí trpiacích týmto ochorením pociťovali migrény.

• Bolesti kĺbov a svalov


Intolerancia lepku obsahuje proteín na ktorý imunitný systém reaguje abnormálne – zápalom. Tento zápal spôsobuje práve tieto bolesti.

• Zahmlenie mysle

Zahmlenie mysle (alebo zahlmenie mozgu či mozgová hmla) je stav ktorý je výsledkom celiakie a je symptómom lepkovej intolerancie. Štúdia preukázala že imunoglobíny – protilátka – preukazujú abnormálnu reakciu na lepok a teda to spôsobuje práve takéto zahmlenie.

• Náhle pribratie

• Zubné problémy


Hladiny kalcia sa znižujú tým že nie je možné z dôsledku intolerancie stráviť živiny na takej úrovni ako bez takejto intolerancie.

• Kožné problémy


Intolerancia často spôsobuje ekzémy, akné atď. Je to spojené s problémom absorbovania živín ale taktiež so zápalmi prebiehajúcimi v tele po tom ako človek skonzumuje proteín ktorý lepok obsahuje.