Ako začať pestovať neobmedzené zásoby kurkumy u vás doma!

Kurkuma je známa svojou hrejúcou a horkou príchuťou a s jemným pachom zázvoru a pomaranču.


Je základnou ingredienciou kari korenia a pridáva žltkastú farbu určitým typom horčíc. 

Kurkumu môžete získať z koreňa rastliny zvanej Curcuma longa ktorá je charakterizovaná s tvrdým hnedým povrchom a tmavo-oranžovým vnútrom.

V čínskej a indickej tradičnej medicíne je kurkuma pochvaľovaná vďaka jej protizápalovým účinkom. 

Je tiež známa pod menom indický šafrán, najmä vďaka jej bohatej farbe.

Výskumníci pripísali okolo 600 výhod užívania kurkumy ktoré sú spojené s preventívnymi a terapeutickými potenciálmi.


Kurkuma patrí medzi prírodné antibiotiká s protibakteriálnym a antivírusovým účinkom.


Pestujte kurkumu doma

Pestovanie kurkumy doma dodá vášmu domu exotický nádych.
 Môžete ju taktiež pestovať v záhrade ak žijete v teplejšom podnebí. Kurkumy, tak ako zázvor, zväčša rastú na pozemkoch, čo sú niečo podobné ako korene.

Podzemky kurkumy nie sú dostupné v bežných záhradnických obchodoch, no vždy nejaké môžete nájsť v indických obchodoch s jedlom. Vždy si vyberajte a vyhľadávajte podzemky s množstvami klíčkov z ktorých vyrastie nová rastlina. 
Následne musíte nájsť vhodný črepník. Vyberte taký ktorý má dostatočné diery na odtok a vyberte väčší, napríklad 35x35 cm. Črepník vyplňte s vysokokvalitnou zeminou, odporúčane 2.5 cm od hrany.
Ak je váš podzemok väčší, rozdeľte ho na malé kúsky s dvoma či troma klíčkami ktoré zasadíte 5 centimetrov pod zemou s klíčkom hore. Zalejte zeminu a ste hotový!

Správne zalievanie

Kurkuma má rada dostatok vody a teda uistite sa aby bola zemina stále vlhká, najmä ak žijete v horúcou a suchom podnebí. Polievajte každých 2 dní. Ak je podnebie chladnejšie, nepolievajte až tak často. Zemina nikdy nemôže byť mokrá!

Zbieranie plodov

Kurkuma potrebuje 8-10 mesiacov poriadnej starostlivosti aby priniesla svoje plody. Rastlina zožltne a listy opadnú. Ak toto nastane je to jasný signál na zrelosť kurkumy.

 Odkryte rastlinu a odrežte podzemky od stonky. Umyte ich dostatočne a kurkuma je pripravená na ďalšie použitie

Zoberte kúsok či dva z koreňa a zasaďte nové podzemky. Ak kultivujete svoju kurkumu s láskou a opatrnosťou, mali by ste zozbierať niekoľko kúskov koreňa bez toho aby ste museli vybrať celú rastlinu.

Čo sa týka použitia – najprv ošúpte. Vždy majte na sebe rukavice, pretože kurkuma vám môže zafarbiť ruky a tieto škvrny zostanú na rukách aj niekoľko dní.

Uskladnenie a využitie

Nechávajte nešúpané korene v nádobách bez vzduchu. Uchovávajte v studenom a tmavom mieste, maximálne počas pol roka. Sušenie kurkumy je veľmi náročná práca a tak sa jej snažte vyhnúť. Používajte čerstvé korene ktoré môžete buď narezať alebo zomlieť.


Ak ju využívate pri jedle, dávajte si pozor, keďže čerstvá kurkuma má silnejšiu chuť.