S pomocou
dát z Lancetu, výskumníci vytvorili graf ktorý zhrnul 10 príčin ktoré
spôsobili najviac smrti v USA počas posledných 2 dekád.
Pre mužov
a žien boli srdcové choroby a Alzheimerova choroba najčastejšou
príčinou smrti.
Od týchto dvoch miest sú rozdiely v príčinách smrti medzi
pohlavím minimálne.
- Oba zoznamy obsahujú
- Rakovinu pľúc
- Mŕtvicu
- Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc
- Dýchacie infekcie (ako zápal pľúc)
- Cukrovka
- Chronická choroba obličiek
- Kolorektálny karcinóm
- Rakovina prsníka (u žien)
- Rakovina prostaty (u mužoch).
Infografika
ďalej ukazuje rôzne faktory zvyšujúce riziko smrti z týchto chorôb.
Napríklad pre mŕtvicu platí vysoký krvný tlak, srdcovú chorobu a chorobu
obličiek.
V neposlednom rade dáta preukázali že stravovanie bolo spojené
so 7 chorobami z desiatich – spolu s tabakovým dymom, ktorý bol
taktiež spojený so 7 chorobami.
V skutočnosti ovplyvňuje stravovanie dĺžku
života viac ako krvný tlak, BMI, cukor v krvi, celkový cholesterol, malá
fyzická aktivita, funkčnosť obličiek, znečistenie vzduchu, alkohol, užívanie
drog a nebezpečenstvá povolania.
No
naskytuje sa nám veľká otázka: Čo presne znamená zlé stravovanie?
Táto
analýza určila že naša strava by nemala byť chudobná na zeleninu, celozrnné
produkty, oriešky a zrná, mlieko, vlákninu, kalcium, omega-3 mastné
kyseliny či nenasýtené kyseliny (také ktoré sa nachádzajú v orieškoch
a v rastlinných olejoch.

Netreba žiadne čudesné stravy
či reštriktívnu diétu – len normálnu zdravú stravu ktorá nás udržuje zdravými.
Stravu
berte ako každodennú vec ktorá vám zachraňuje život. Dôkazy jasne ukazujú že je
tomu tak.
zdroj: http://www.prevention.com/