Prečo je dvakrát prevarená voda zlá? Tu je dôvod!

Keď necháte vodu variť príliš dlho alebo ju niekoľkokrát prevaríte, dochádza tým k vzostupu chemických látok. Vriaca voda je základná surovina pre mnoho jedál, je teda kľúčovou súčasťou v každej domácnosti.



Veľmi často sa nám všetkým stáva, že v rýchlovarnej kanvici alebo hrnci máme vodu, ktorú sme pred chvíľou dovarili, napriek tomu ju uvaríme znova. Už naše babičky vedeli, že voda, ktorá sa dlho varí sa má radšej vyliať a dať na kachle variť nová. 

Čerstvá voda je najlepšia !


Keď varíte vodu príliš dlho alebo ju dvakrát prevaríte, miesto čistenia od škodlivých látok sa stretnete s opačným účinkom. Zvyšujete úroveň škodlivín, pretože sa menia aj minerály.Vápnik, ktorý je pre telo moc dôležitý vám v tejto podobe môže spôsobiť skôr sklon k tvorbe kameňov vo vlastnom tele. Ak to tak robíte prakticky denne, toto riziko ešte sami zvyšujete.

Čo sa stane, keď prevára vodu moc dlho alebo ju varíte druhýkrát?

Arzén

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že najväčším nebezpečenstvom z pitnej vody je v skutočnosti arzén. Môže viesť k otrave, zlému tráveniu, cukrovky, neuropatiám, kardiovaskulárnym chorobám, kožným léziám a dokonca aj k rakovine.

Dusičnany

Vysoké teploty transformujú dusičnany v nitrozamíny, čo sú karcinogény - zvyšujú pravdepodobnosť poškodenia orgánov v tele, napr. Vaječníky, črevá, močové ústrojenstvo, žalúdok, ale spôsobujú i napríklad leukémiu.

Fluoridy

Niektoré vedecké štúdie potvrdili, že fluoridy môžu mať vplyv na zníženie neurologických funkcií vrátane tých kognitívnych, plodnosti a inteligencie u detí.